Tänk om! – Därför behöver vi en kunskapsrevolution i Sverige NU!

Året är 2011 och jag sitter här tryggt och säkert i lilla Sverige och läser i tidningarna om hur vi skall förbättra våra skolor och säkerställa Svea rikes framtid. Jag funderar en stund på det hela och tänker vidare.

Världen krymper fortare än vi tror

Tänk om?

Tänk om det blir så att jag om sådär fyra eller fem år inte handlar min bil ifrån en svensk återförsäljare därför att det helt enkelt är så att någon med en enormt mycket större marknad än vår bestämmer sig för att sänka sina marginaler extremt mycket och fokusera på att sälja sina bilar över internet. Eftersom den där någon väljer att sälja och skeppa sina bilar över hela Europa, ja kanske hela världen, med iden att en större marknad ger ett betydligt mindre pris, och i sin tur skapar mer trafik till deras webbplats vilket i sin tur gör att när vi Googlar, eller vad vi nu gör i den där framtiden, billig bil då träffar vi deras butik.

Tänk om någon i ett mycket större land än Sverige bestämmer sig för att det är en god affär att ge bort datorer över hela världen så att de sedan kan sälja dataabbonemang och på så sätt finansiera den affären.

Tänk om ett betongföretag i Italien kommer på den galanta idén att bjuda på kostnaden för arkitektur och projektering över hela Europa eftersom att de tjänar pengar på att vi sedan skrivit på för att använda deras betong.

Tänk att ditt företag i Sverige behöver någon som skriver en text, som programmerar en mjukvara, som designar en möbel eller kanske ritar ett hus. Tänk att du behöver någon som leder ditt nästa projekt. Men att du inte längre letar i telefonkatalogen eller söker på Eniro. Tänk istället att du lägger ut projektet på en global tjänst där köpare kopplas ihop med säljare. Du får svaret tio gånger fortare och tjänsten utförd av någon, någonstans, tio gånger billigare till tio gånger bättre kvalitet.

Tänk om det blir så att Kina, Taiwan, Thailand, Vietnam och de andra lågproduktionsländerna har fått sådan fart på sin ekonomi att de hinner helt enkelt inte med att producera västerlandets produkter till lågt pris i sina fabriker. Då skulle ju våra varumärken och produkter snart gå upp i pris. Men vi konsumenter vill ju fortfarande ha billiga varor och tjänster. Då skulle ju vi börja köpa Kinesiska, Taiwanesiska, Thailändska och Vietnamesiska varumärken och produkter.

Och tänk alla produkter där själva produkten sakta men säkert blir digitaliserad? Ja, tänk när vi kan skriva ut en stol och ritningen för stolen inte kostar pengar för att det finns en industridesigner någonstans i världen som tyckte det var kul att få uppskattning så att han lade ut sin ritning på nätet. Ja, då behöver vi ju inte någon butik, vi kan ju skriva ut stolen hemma. Dessutom behövs inte stolen skickas från exempelvis Italien eller kanske Kina. Istället laddar vi hem ritningen, skriver ut stolen. Det behövs inga instruktionspapper, ingen agentur, det behövs ingen personal som säljer, tar betalt eller svarar på konstiga frågor när vi saknar en skruv. Allt det där finns ju på nätet. Vi behöver såklart fortfarande material. Men det är också det enda vi behöver. Och tänk – tänk när allt materialet skickas från det stället i världen där det är billigast att framställa materialet.

Men mat, mat behöver vi. Men tänk. Tänk när vi har börjat handla vår mat på nätet. Då behövs det ju inte en matbutik i varenda hörn. Vi sätter oss framför datorn, knappar lite och snart, kanske några timmar efter, då dyker det upp en kasse utanför dörren. Men tänk, då behövs det ju inte femtiotusen anställda inom livsmedelsindustrin. Det behövs några få. På samma sätt som i pappersindustrin där vi gått från tusentals fabriksarbetare till tusentals robotar så går vi från femtiotusen anställda och tusen butiker till kanske hundra anställda fördelade på tio butiker och och några tusen robotar. Men tänk när någon börjar erbjuda öppen källkod för styrprogrammen av robotarna. Då behöver vi ju inget företag som säljer programvaran. Vi laddar snabbt hem det på nätet.

Tänk att allt det här som jag snabbt flummat ur mig händer fortare än vi tror. Att det blir internet som är basen. Tänk att det finns 40 miljoner högskoleutbildade pakistanier med tillgång till dator som är beredda att konkurrera i digitala miljöer. Tänk att det finns Kinesiska företag som med den digitala revolutionen, transparensen och globaliseringen kan konkurrera på mer eller mindre lika villkor med hjälp av digitala media.

Tänk att vi i Sverige inte kommer acceptera att bli isolerade och få betala högre skatt, högre räntor, höga priser för livsmedel, höga priser för digitala tjänster som i andra länder mer eller mindre är gratis. Tänk att vi kommer i allt större utsträckning vända oss dit där det är billigt.

Tänk om vi väljer att betala allt vi konsumerar med PayPal eller Facebook credits genom våra mobiltelefoner. Tänk att det blir så smidigt så vi hellre sätter in lönen på vårt Facebook konto eller motsvarande och på så sätt flyttar affären från de svenska bankerna till utländska aktörer.

Tänk att arbetslösheten i Sverige går upp. Mer människor som inte förstår den digitala revolution vi befinner oss mitt upp i. Tänk att några få andra förstår den till fullo, men inte alls vill arbeta i Sverige eller åtminstone inte i något av våra större svenska företag eftersom dessa individer kan klara av sitt leverne genom att arbeta med digitala tjänster och produkter globalt och på så sätt stå utanför systemet.

Tänk om det händer. Tänk vad som händer. En del har redan hänt!

Tänk att allt det här händer. Det är möjligt och till och med troligt. En del av det jag skriver ovan har redan hänt. När du nu tänkt på det här en stund. Står det inte klart att det svenska skolsystemet inte behöver mer lärare. Att det svenska skolsystemet inte behöver fler nationella prov. Att vi inte behöver elever som blir bättre på att läsa, skriva och räkna matematik?

För mig är det tydligt att vi behöver en revolution. Vi behöver förstå att vi lever i en global värld där våra barn kommer konkurrera med indiska, pakistanska, kinesiska, afrikanska, italienska, ryska och barn med en mängd andra nationaliteter. Nationaliteten i sig är i sig egentligen helt oviktig i en värld där vi om fem till tio år kommunicerar på vilket språk som helst med hjälp av mjukvaror som översätter både tal och skrift. Vi behöver inte en bättre skola. Vi behöver ett samhälle som förstår att våra barns lärande börjar från första dagen i förskolan. Vi behöver ett samhälle som har en tydlig målsättning för vad Sverige skall spela för roll i den globala horisont som tornar upp sig i framtiden. Inte ett samhälle som räddar gamla strukturer och gamla industrier – det skapar inga förutsättningar, bara hinder!

Det måste få ta tid. Det har det alltid gjort – NOT!

Härom dagen hörde jag en politiker som sade att saker måste få ta tid för så har det alltid varit. Personligt skiter jag fullständigt i hur det alltid har varit. Vi befinner oss mitt i en revolution och då finns det inte tid. Jag vet inte hur jag ska förklara för mina barn om tjugo år när vi har massarbetslöshet i Sverige, tvingas betala skyhöga skatter, har enorma klyftor mellan rika och fattiga, ser hur vår befolkning massutvandrar för att kunna försörja sig och våldet som följd ökar att jag och min generation inte lyckades få något att hände därför att det skulle få ta tid.

Det här behöver göras nu – 7 konkreta förslag för hur vi kan påbörja resan mot ett framtidssäkrat Sverige

1. Uppgradera Sveriges företagare – Ett Svenskt eventformat.

Vi behöver snabbt utbilda alla svenska företagare i vad globalisering, transparens och digitalisering innebär för deras affär. Vi behöver skapa ett eventformat där alla Sveriges företagare bjuds in en gång i månaden under hela 2011 och 2012 till Globen i Stockholm, Kupolen i Borlänge (finns inte kvar uppmärksammade @deeped mig på), Nya Ullevi i Göteborg, Swedbank Stadion i Malmö, Umeå Arena och säkert många fler. Slussar vi igenom 50000 människor varje helg så har vi uppgraderat 1 miljon svenska företagare och ledare på ett år. (Vi struntar i December och Juli månad). Då har vi en god chans att många av de 900 000 svenska företagen blir varse den förändring vi står inför. Bara genom att skapa ett sunt företagsklimat skapar vi förutsättningar för ett samhälle där vi kan utbilda våra barn på rätt sätt.

2. Inför nya ämnen i Skolan omgående och låt dessa bli omfattande.

Vi behöver införa nya ämnen på föreskole, skol, högskole och universitetsnivå omgående som fokuserar på att utbilda våra unga människor i teknologi, digitalisering samt internationella affärer. Och ja, jag menar att dessa ämnen skall introduceras även på förskolenivå. Inte nog med att vi behöver nya ämnen, vi behöver se till att dessa ämnen blir lika viktiga som läsning, stavning och matematik. Ett besök i skolan, högskolan eller universitetet skvallrar om att det såklart finns visst lärande som pekar åt det här hållet. Men det är på tok för litet och lärarna är på tok för okvalificerade.

3. Rekrytera en nya typ av lärarkår

Vi behöver förändra bilden av vad en lärare i dessa ämnen är. På samma sätt som att jag under min uppväxt hade trä och syslöjd med lärare som faktiskt kunde sy och snickra så måste vi få in ämneslärare som kan teknologi, digitalisering och internationella affärer. De här lärarna måste in nu och ska inte behöva tas ifrån lärarlinjen. Förändra kraven, rekryteringen och därmed också lönesättningen så att vi snabbt får in rätt kompetens

4. Uppgradera Sveriges lärare

Precis som med företagarna behöver även lärarnas kunskap. En del i det är såklart lärarlyftet. Men i den komplexa framtid jag målar upp ovan behöver vi också förändra bilden hos lärarna av vad framtidssäkrat lärande innebär. Fredrik Svensson på rektorsakademin talar på Digidel om hur halveringstiden på kunskap är nere på 3 år. Då måste även lärarna förstå att den kunskap man hade förra året inte är aktuell i år. Förbjud lärarna att genomföra lektioner nästa år med samma lärarmaterial de hade förra. Kontinuerlig uppdatering hela tiden. Även här föreslår jag initialt ett Svenskt eventformat där lärarna i hela Sverige får besöka ett helgbaserat event fokuserat på uppgradering.

5. Skapa ett omvärldsbevakande råd som utvecklar läroplanen på kvartalsbasis.

När världen springer behöver även lärarkåren springa som sagt. Det här kan de inte göra helt på egen hand. Skapa därför ett omvärldsbevakande råd med fokusering på hur skolan måste förändras löpande varje dag, vecka, månad och år. Skapa stödsystem för hur den här kunskapen förmedlas ut till lärarkåren. Säkerställ återkoppling från både lärare och elever. Slutligen fortsätt förändra skolan löpande varje kvartal och år.

6. Tillgång till teknologi från 1 års ålder.

Teknologi i sig är inte lösningen. Men det är definitivt ett medel. Med rätt lärare, rätt ämnen och rätt skola i kombination med ny teknologi som uppdateras på årsbasis skapar vi rätt förutsättningar. Se till att våra barn och elever får senaste teknologi och slussa sedan ut den teknologin varje termin på företagsmarknaden i slutet av varje termin för att möjliggöra inköp av nya datorer, system och andra teknologiska behov.

7. En vision för Sverige – Idrottaren Sverige.

Jag vill veta vad är målet för Sverige. Jag talar inte om några flummiga visioner om ett öppet land, ett välkomnade land osv. Jag vill veta – var står Sverige om femton år. Vad ska vi mätas på. Vilka mål sätter vi upp för skolan. Vilka mål sätter vi upp för företagande. Hur skall andra länder se på oss. Vilken roll ska vi spela politiskt och vilken ska vi spela ur ett humant perspektiv. Hur många fattiga och hur många rika ska vi ha.

Om Sverige var en idrottare hade vi velat vinna OS, VM och precis alla andra tävlingar. som fanns. Vi hade haft tydliga målsättningar och följt ett väl planerat träningsprogram. Vi hade följt upp våra resultat varje dag, vecka, månad och år. Om trenden pekat åt fel håll hade vi ändrat träningsdos och övningar. Om trenden fortsatte peka åt fel håll hade vi skaffat fler tränare. Kanske till och med våra konkurrenters tränare. I slutändan hade vi alla mätts på hur vi bidrog till att vinna. För bara genom att vilja vinna kan vi stå oss i den globala konkurrens där alla – Pakistanier som Indier. Kineser som Vietnameser. Italienare som Spanjorer och alla andra världsmedborgare vill just det – vinna.

Nå. Vad tycker du Fredrik?

Fredrik Reinfeldt, vår Statsminister kommenterar utvecklingen på Regeringens webbplats. Fredrik! – Det där räcker inte på långa vägar. Det är dags för en kunskapsrevolution! Jag ser fram emot min första kommentar från dig här på bloggen. Vad tycker du?

Uppdaterat:

Oskar Leijon gjorde mig uppmärksammad på att Dagens Nyheter publicerat ett debattinlägg av Jan Björklund senare samma dygn som handlar just om vår framtida skola. Att döma av samlingen av bloggar som kommenterat på Knuff så satte det fart på bloggosfären. Kristina Alexanderson belyser vikten av att tänka nytt och inte fastna i samma hjulspår. Även Anna Kaya talar på vikten av att titta framåt och inte bakåt. “Att vara en bakåtsträvare är inte en lyckad framgångsfaktor”. Christermagister hänger på men verkar inte fullt lika rädd över bakåtsträvandet. Han framhåller särskilt vikten av mer resurser och fler pedagoger vilket jag absolut skriver under på. Fredrik Svensson, som jag också refererat till i texten ovan (och uppdaterat med länk, tack Per Torberger) betonar, lite lustigt, vikten av att ‘tänka om’ och framhåller likt jag hur världen förändras och hur skolan och utbildningen måste förändras också. Monica, Lina och Janis som ligger bakom bloggen Metabolism faller in i kören av missnöje och listar en del av reaktionerna på Twitter som jag tycker är läsvärda.

I kommentarerna både här nedan och på Facebook har man refererat till Fredrik Häréns bok kring en del av ämnet. Ta en stund och titta på SVT’s inspelningar av hans brandtal – ‘Fredrik Härén om kunskap. Här är episod 1 och episod 2. Själv tycker jag de bidrar till en otroligt viktig hörnsten. Men det är precis lika viktigt med digitaliseringen som möjliggör konkurrens från närliggande länder också. Asien är inte hela problemet.

Tack!
Det är tydligt att det här engagerar. I samband med att jag ändå uppdaterar måste jag passa på och tacka för den otroliga spridning som inte varit möjlig utan er som läser. Fortsätt gärna sprida om inte annat för att skapa debatt och diskussion kring ämnet. Det här är inget politikerna klarar av på kammaren. Här måste vi påverka på alla sätt vi kan.

ps. Fredrik Reinfeldt eller någon från regeringen eller riksdagen har såklart inte kommenterat. Det vore ju allt för konstigt, då skulle de ju tala med folket…. Besökt den här bloggposten har någon av dem dock gjort och därmed lyssnat alla fall lite. Det är bra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

95 Comments

 • Hej Johan, det är det jag menar med att lyssna. Om skolan och vi vuxna öppnar upp och lyssnar på vad ungdomarna gör när de använder IT för personliga syften OCH sedan funderar och kombinerar hur man kan ta tillvar det och kombinera med sin egen kompetens’, till exempel pedagogik. DÅ kan det ske utveckling.

 • Hej Clas,

  absolut har du rätt i resursbrist.

  Men jag har jobbat en hel del med skolan och upplever också alltför ofta att det finns 3 mantran som många använder:
  Nej, det går inte om vi inte får kollegiet med oss.
  Nej, det går inte – det finns inga pengar.
  Nej, det går inte – det är ett politiskt beslut.

  Och att man på så sätt slipper ‘göra nå’t. Kanske att det blivit ett hjulspår som man trillat ner i fast man, egentligen, inte vill var där. Lite handlingsförlaming och en risk att hamna i gnällträsket. I stället för att de som vill gör, försöker och ser om det går.

 • Strålers.

  Vet att det finns en del spridda initiativ. Men det här med att kommunen tar eget ansvar för IT och teknik har ställt till det en hel del.

  Någon annan som vet något svenskt?

 • Jag vet inte om jag förstår artikeln eller om jag missförstår den? Du skriver att “vi behöver inte en bättre skola”, men du ger samtidigt flera förslag på hur skolan ska bli bättre.

  Du skriver om den beredskap vi måste ha för en ständigt föränderlig omvärld, vilket för mig innefattar förmåga till problemlösning, kreativt tänkande, fantasirikedom, samarbete och analytiskt tänkande. Men vägen dit går via “uppgradering”, någon talar om (på ett helgmöte i Globen?) hur det är och hundratusentals individer börjar sedan tycka och tänka på detta sätt. Jag sympatiserar till viss del med din omvärldsoro, jag kan leva mig in i oron för de egna barnen (har också två stycken…), men jag ser inte det realistiska i en tankeutvecklingsprocess som närmast liknar “omprogrammering” (har väl i och för sig lyckats hittills i Kina, men så är landet också en social och ekonomisk krutdurk).

  Du skriver att en helt ny lärarkår måste “rekryteras”, men den verkar ju få ungefär samma förutsättningar som dagens, dvs. att utomstående experter skickar ut påbud, rekommendationer, instruktioner och information, som i ett slag ska förändra den långsamma process som lärande är (Jag pratar nu inte om den snabba processen som ligger i förmågan att inhämta information, utan om den långsamma process som det är att tillägna sig denna förmåga).

  Du skriver också att vi inte behöver bli bättre på att läsa. Jag kanske som sagt läst dåligt, men jag skulle nog säga att högre läsförmåga innefattar många av de kompetenser som jag tror att vi båda håller för framtidskompetenser.

  Jag kan nog se framför mig en kunskapsrevolution i framtiden, i stil med den du skisserar. Men jag tror att en revolution i Kina ligger närmare i tid. Och då måste verkligen ha Tänk Om!-beredskap 🙂

 • Kul att du har hittat hit 🙂

  Jo, du misstolkar nog en smula och rycker ut saker ut sitt sammanhang. Kanske förståeligt eftersom det inte är en bok med alla svar som jag skrivit utan en bloggpost där jag blottar mina tankar och potentiella lösningar.

  “Vi behöver inte en bättre skola. Vi behöver ett samhälle som förstår att våra barns lärande börjar från första dagen i förskolan.” – med det syftar jag just på att diskussionerna politiskt ofta handlar om skolan och bara skolan. Jag som har barn på förskolan ser alldeles för lite satsningar av den typen jag talar om riktade mot barn 1-6 år. Jag talade alltså om att en bättre skola inte räcker som budskap. Oklart möjligen 😉

  Det du listar som beredskap håller jag såklart med om. Jag talar om aktiviteter som måste få både politiker och en mängd lärare att överhuvudtaget leta nya lösningar.

  Uppgraderingarna var riktade mot företagare. “Uppgradera Sveriges företagare – Ett Svenskt eventformat.” återigen taget ur sitt sammanhang. Det förslaget var helt enkelt riktat mot den okunskap som finns bland svenska företagare om den utveckling jag talar om. Jag själv har under 2010 föreläst för ca 10000 svenskar på ledningsnivå och jag blir nästan skrämd av den okunskap som råder. Om vi fick upp ögonen för detta hos våra företagare skulle vi skapa förutsättningar för svenska företag och därmed skatteintäkter som på sikt kunde finansiera just utbildning av barn och ungdom.

  Borde kanske skrivit en kompletterande lärarkår eller utökning av lärarkåren. Men även här handlar det om att säkerställa att vår lärarkår kontinuerligt är uppdaterade och det måste till någon typ av förändring av den processen enligt min mening.

  Stycket om läsning var en inledning som kanske kunde varit tydligare. Men det var en retorisk inledning som pekar på att allt politikerna talar om är nationella prov, betyg, bättre läsande, matematik och svenska medan jag tycker det är att se för lätt på problemet. Självklart ska vi kunna allt detta. Men jag tror personligen att ungdomarna är för uttråkade av vår svenska skola och det är orsaken till låga betyg och kunskap. De blir helt enkelt pinade att ta sig till en förlegad skolmiljö som inte förstår deras potential.

  Att börja tala om att detta är omprogrammering och att vi ska vara rädda för revolution i Kina är att kväva problemet med irrelevans som inte har någon betydelse. Det här handlar om globalisering, transparens och digitalisering och vad detta gör med vår svenska konkurrenskraft och får för konsekvenser för våra barn och ungdomars framtid.

  Vilka 7 saker tycker du är viktigast?

 • I en tid när allt går fort behöver vi göra saker fort och göra saker på lång sikt. Det ena utesluter inte det andra. Om du tar 2 år på dig att förändra skolan kommer förutsättningarna för vad du borde gjort vara helt annorlunda än när du började planera. Det här drabbar företag, vårt samhälle och våra barn.

  Jag köper inte att det behöver ta tid. Det behövs mankraft, resurser, passion och människor som skiter fullständigt om de blir omvalda eller inte.

 • Kloka tankar Johan och jag stöttar dem till 100. Men skapar vi starkaste trycket via politiker? Jag tror att snabbaste vägen till förändring måste vara att vi föräldrar lyckas förmedla och uppmuntra denna kunskapstörst till våra barn och genom deras lust och frustration i skolan så skapar vi tryck på lärarna. En förändring sker först när viljan hos dem som ska förändras (läs: lärarna) är tillräckligt stark, inte när någon säger till dem att förändras.
  Så föräldrar, uppmuntra och skapa förutsättningarna för era barn att se vad teknologin kan erbjuda och vad framtiden och omvärlden kräver av oss imorgon. Bäst gör man det genom att bli en del av det själv – eller hur?

 • Tjena,
  bra stridsrop – svensk utbildning behöver verkligen reformeras!

  En sak jag blev nyfiken på – vad betyder detta med att “halveringstiden på kunskap är nere på tre år”?

 • Tack Per!

  Missade faktiskt länken till den delen. Uppdaterat i både text och uppdateringen under.

  Vad han talar om är att för 30 år sen gick du ur universitetet med kunskap som räckte i 30 år. Idag behöver kunskapen förnyas om 3.

 • Åh, det där är en svår fråga. Jag tror vi måste agera överallt. Jag själv bloggar här. Men engagerar mig också på andra sätt. Bland annat är jag med och skapa förutsättningar för ett rundabordssamtal som UR förhoppningsvis ska sända där ungdomar talar om skolan. I princip tror jag vi måste diskutera detta överallt där det är möljigt. Fastnade själv på dagis i morse med tre föräldrar som läst detta och vips så blev det en intressant diskussion. Sprida kunskapen till många – där tror jag vi har det. Som du säger: “Bäst gör man det genom att bli en del av det själv – eller hur?” och det gäller ju både engagemanget hos lärare, politiker, föräldrar, barn och så teknologin förståss 🙂

 • Jag känner en del. De har jag skickat vidare den här texten till. Jag har också mailat alla föräldrar till mina barns dagiskompisar och uppmanat dem att göra detsamma. Gör det du/ni med!

  Gillar Khan Academy! Och du har så rätt. Det gäller att alla gör vad de kan. Exempelvis blir jag så matt av kommentarer man får att det här går inte. Vänd negativ energi. Skapa engagemang. Ge förutsättningar och resurser. Sen om det är politiker, lärare, elever, barn, föräldrar eller någon annan – det är viktigt så länge det bara görs NÅGOT!

 • Shit, här svänger det skönt 🙂 Jag håller som du vet helt med dig.
  Vi har förmånen att leva i en fantastisk tid präglad av revolution som ritar om många kartor och majoriteten av alla beslutsfattare varken förstår eller gör vad som krävs.

  Tyvärr är jag pessimist när det kommer till vår förmåga som nation. Vi är – precis som historisk framgångsrika företag som nu utmanas bransch efter bransch – för bra på att göra fel. Historiska framgångar har gjort oss mätta. Belåtna.

  Demokrati saknar liksom kapitalism utmanare, det är den sämsta sortens system förutom alla alternativ. Vad jag menar är att vi får räkna med att driva detta utan intresse eller stöd från de som har makten i såväl samhälle som näringsliv.

 • Tack Stefan!

  Mmm. Jag förstår vad du menar och delar mycket av dina åsikter. Men som jag skrev till någon annan. Vi får göra vad vi kan. Jag vet ju att du, när du föreläser, får många att förstå. Jag tror verkligen vi skulle kunna göra grymt mycket om du, jag och några av de andra som har en åsikt och har förmågan att förmedla den, skulle få möjlighet att träffa riktigt många av Sveriges företagare.

  Om bara de etablerade Eventen kunde fokusera mindre på att stoppa proppmätta sponsorer på scenen och istället bjuda på inspiration, kunskap och oberende aktörer skulle vi vara ett steg på rätt väg 🙂

 • Tack för svar!

  Jag inser att jag missförstått en hel del (inte misstolkat, åtminstone inte avsiktligt, mitt förstånd har helt enkelt inte räckt till 🙂

  Borde t.ex. läst ihop fortsättningen på “Vi behöver inte en bättre skola”, så att läsningen kanske hellre skulle varit “Vi behöver vidga synen på vad skola och lärande är (och var och när det börjar)”?

  När det gäller “uppgradering” så hängde jag upp mig på att det står att lärarna ska på ett helgseminarium “med fokus på uppgradering”, vilket kanske inte är samma sak. Jag förstår att det är en metafor, det är väl mer att när den riktas mot en själv, så känns den lite nedlåtande, eftersom jag inte ser mig som en person som behöver “uppgraderas” (däremot naturligtvis “utvecklas” eller “växa” så det är kanske bara själva ordvalet jag reagerar mot?)

  Därmed blir min tolkning av “uppgradering” som “omprogrammering” irrelevant. Däremot inte mina farhågor inför Kinas instabilitet, men jag kan ju så klart behålla dem för mig själv, vill absolut inte kväva något, vare sig problem eller lösningar 🙂

  Min egen sjupunktslista kommer du nog tycka är hopplöst stockkonservativ. Dessutom är den bara fyra punkter lång, eftersom jag har lektioner att förbereda till imorgon, men du får den ändå 🙂

  1. Ändra de internationella spelreglerna för företag, så att även externa kostnader i form av miljöbelastning, socialt ansvarstagande och långsiktigt hållbara produktionssätt förses med kostnader respektive kostnadsreduktioner. Det måste göras genom internationella överenskommelser och är säkert än mer orealistiskt än masshelgmöten i Globen, men precis som du är jag allergisk mot folk som säger att “det där går aldrig…”

  2. Låt fler ämnen i skolan vävas samman, genom att försöka hitta de övergripande målen och de gemensamma beröringspunkterna, för att fördjupa kunskaper. Jag tror att djupa kunskaper föder sann kreativitet, jag tror att du själv är mycket kunnig och därför mycket kreativ inom ditt område och tror att detta gäller för alla människor. Jag tror inte ett ögonblick att “kreativitet” kan läras ut som någon sorts allmänkompetens, applicerbar i alla sammanhang (som förtydligande, jag menar inte att du tycker så).

  3. Förstärk Sveriges lärarkår med utifrån kommande kompetenser: involvering i skolan som en del av företagens sociala ansvar (se punkt 1), i större skala (eleverna besöker ett utvecklingsland och hjälper till att starta ett företag där) eller i mindre skala (en VD skypar med eleverna i klassrummet under en förmiddag).

  4. Ge lärarna resurser och förutsättningar att tillsammans planera undervisningen, följa elevernas lärande, sätta sig in i vad lärande innebär, hur det syns, hur det utvecklas och hur det befästs. Lyft bort administrativa uppgifter från dem och satsa på att utveckla deras expertområde – hur man tar reda på vad som är svårt att lära i ett område och hur man på olika sätt möjliggör lärande.

  Ge lärarna ansvar för att främja elevernas lärande. Jag tror som du skriver att vi har ett stort problem med bristande motivation. Men jag tror inte att det är för att skolan lär ut irrelevanta saker (när jag läser igenom läroplanen är den späckad med vad både du och jag skulle kalla framtidskompetenser). Jag tror det är för att lärarna helt enkelt är för dåliga på att lära ut dessa kompetenser. Och vad mera är: jag tror att de är för dåliga, för att de inte få förutsättningar att utvecklas, istället ska de enbart “uppgraderas” (Inte nu riktat mot dig, utan mot de skolutvecklingsansvariga som tror att en lösryckt föreläsning, och ingen ändring av organisationen i övrigt, gör att kollegiet ska förändras).

 • Håller helt med dig Thomas, detta är revolutionerande! Och gratis!
  Jag gillar framförallt att han vänder på skolan: gör “läxorna” i skolan och lär dig grundkunskaperna hemma, i din egen takt!
  Har ju inte varit möjligt tidigare när inte YouTube fanns.

 • Har kikat nu. Just begreppet “kunskapens halveringstid” definierar han ju inte där heller.
  Men ok, det är en detalj, men om vi säger att din tolkning (universitetsutbildning halveras på tre år): tror du på det?

 • Det händer nu. 2008 åkte jag till Australien och Söderhavet, resebyrån jag använde låg i Cairns. Fungerade perfekt. All research gjordes via YouTube. Rörlig bild, ljud och glimtar av allt tillskillnad mot ett liter urval av info i en katalog. Min son (18 mån) leker tittut med farmor och farfar. Han i Sverige, de i Spanien. Han leker via Skype. Det är en underbar tid vi har framför oss.

 • Nej, han framhåller det. Det var nog innan som han talade med mig om det. Skall yra med honom på Fejan och få lite klarhet i det där.

  Men, Nej. Inte att en HEL universitetsutbildning halveras. Däremot en halv 😉

  Om vi bortser från kärnämnen som läsning, matematik och språk så tror jag definitivt övriga teoretiska halveras på 3-6 år som Fredrik säger. Sen om skolan förändras så förändras säkerligen den delen också.

 • Hej!
  Spännande inlägg och spännande kommentarer. De flesta av oss är ju överens om att det är något som håller på att hända i världen – nån form av paradigmskifte verkar det vara vi är mitt uppe i även om inte alla riktigt har fattat det ännu 😉
  Ett kunskaps- och social media samhälle där informationssamhällets kunskap blir mindre viktigt och andra egenskaper/kompetenser prioriteras. Enligt mig beskrivs detta bäst av Al Gore´s förra talskrivare, Dan Pink, i boken “En helt ny värld”. Han menar att “Överflödet, utvecklingen i Asien och automatiseringen gör att vi måste lära oss nyttja andra sinnen än idag”. Det han vill se är ett ökat fokus på talanger/sinnen såsom Design. Berättelse. Symfoni. Empati. Lek. Mening. (En kort summering av detta kan läsas på min blogg http://bit.ly/h9yP0r ).
  Vad man ska göra med dagens skola och de som styr denna har jag svårt att relatera till generellt. Däremot vet jag att förändring kommer genom att tillräckligt många känner att det är tillräckligt brådskande att agera annorlunda än tidigare. Du Johan tillsammans med oss som läser din blogg borde vara en tillräckligt stor kritisk massa av förändringsagenter för att påbörja transformeringen av dagens skola till en mer anpassad skola för det samhälle vi är på väg in i – konceptsamhället eller exformationssamhället.
  Vi kan ju alla börja med att skicka denna bloggpost till de rektorer som styr skolorna våra barn går i …
  mvh
  Mårten Hedin

 • En intressant del som du inte tar upp så mycket men som lyser igenom inlägget är att framtidens arbetsmarknad ser mörk ut. Visst att vi måste utbilda våra ungar så att dem kan blomma i sin samtid och hjälpa Sverige (och sig själva) att konkurera över gränserna. Men det faktum att det krävs färre och färre personer för att få samhället att snurra runt när allting digitaliseras är, tycker jag, skrämmande. Allting pekar åt ett håll och det är ökat utanförskap, arbetslöshet, låga löner som resultat av brist på jobb osv. Du pratar om att om vi inte blir bättre på att konkurera på den globala arbetsmarknaden så kommer vi få högre skatter och större utanförskap men där kommer vi hamna i alla fall (om man skall vara pessi-realistisk).
  Och i ett worst-case-scenario (jag tillåter mig att bli lite konspirationsteoretisk) så skulle detta leda till en våldsam revolution när gruppen som står helt utanför välfärdsamhället tvingas slå tillbaka i ren desperation.

  Har du någon tanke om detta? Kan man förebygga det på något sätt?

  Det finns ju” teoretiska samhälls strukturer” som Resource based economy m.fl. Men inga av dem erbjuder en lösning som faktisk enkelt går att tillämpa på dagens redan befintliga sociala system.

 • Hallå och tack för din kommentar!

  Det är precis hela syftet med inlägget – att belysa just vad vi står inför. Precis som du säger så är det skrämmande att det krävs färre och färre för att klara av arbetsuppgifter. Politiker talar om att de nya arbetstillfällena finns i tjänstesektorn – vilket jag tror på sikt även det är helt fel. De nya arbetstillfällena finns i entreprenörssektorn – dvs de företag som ännu inte finns. Antingen våra egna företag eller ett arbete på nyskapade företag som löser problem och fyller behov vi ännu inte trodde fanns.

  Jag skriver ju ett antal punkter i inlägget på slutet. En av dem är att massutbilda befintliga företagare och löntagare. Syftet med det är just att vi måste få upp kunskapen om teknologi osv hos alla i samhället, inte bara våra ungdomar. Annars tror jag vi kommer få en enorm arbetslöshet på sikt. Om ex 4500 (eller vad nu senaste siffran är) anställda på Saab blir av med jobbet. Var ska de få nya jobb? Visst, på kort sikt kanske vissa åtgärder finns. Men på lång sikt kommer vi se enorma mängder människor stå utan arbete i industrialismens fotspår. Det här är människor som ska försörja barn som i sin tur skall utbildas.

  Men lösningen då?
  I princip tror jag den enda lösningen på sikt är att regeringen just börjar förmedla en tydlig framtidsvision (inget lull lull utan supertydligt), formar utbildningar, lagar, skolor och samhälle för att uppnå den visionen. Visionen måste vara delvis global och delvis också byggd på våra unika lokala förmågor och förutsättningar. Det är ingen tvekan om att i 40 och 50-talisternas spår växer en ny generation fram som är bortskämda med välfärd och valfrihet. Plötsligt börjar det bli dags att kavla upp armarna och arbeta så som våra föräldrar och deras föräldrar gjort. Sverige borde bli bäst i världen på Entreprenörsskap, miljöteknik, CSR och teknologi. Ta fram tydliga mål och börja arbeta mot dessa idag.

  Om man nu ska vara konspiratorisk det vill säga…. 🙂

 • All beskriven verklighet inskränker tillvaron!
  Människan söker mening och strukturer. Definitioner frodas. Sanningar att hålla sig i, finns det löjligt gott om.
  Samtidigt kan vi lära av vår historia, att det enda som lett till vad vi kan kalla framåt, är den mer relevanta syn på oss själva och vår verklighet, som mer kunskap ger.
  Jag hävdar att människan inte är betjänt av de abstrakta makroperspektiv som dominerar i alla kulturer. Religioner, politiska program och diverse ideell tankebråte, manifesterade i maktens banala hierarkier tar ingen hänsyn till människa! Det gör inte företagande eller teknik heller!!
  Självklart ska människan, hennes behov och lustar och frågor om hur dessa bäst kan tillfredsställas, ligga till grund för fostran och skola!
  Och lika självklart kommer då våra livsbetingelser att bestämma vad vi ägnar oss åt.
  De allt mer väl dokumenterade decennier som förflutit, vittnar tydligt om att det är bara mer eller mindre psykopata karaktärer, som styr och ställer. Som blir idoler.
  [email protected]
   
   

Comments are closed.