Mitt svar i sin helhet till Tobias Brandel på Svenska Dagbladet

Today there was an article in the newspaper Svenska Dagbladet where I together with another six people ranked how Swedish politicians behaved in social media. Here is a short post to let my Swedish readers in on the background.

Idag hade Svenska Dagbladet en text om politiker och sociala media. Jag tillsammans med Joakim Jardenberg, Björn Falkevik, Marie Demker, Therese Göterheim, Sofia Mirjamsdotter och Brit Stakston uttalade oss.

Både Joakim och Brit har publicerat sina svar till Svenska Dagbladet så jag tänkte göra detsamma. Jag hade däremot lite svårt att överhuvudtaget lista några politiker (ni som följer mig har säkert läst min åsikt om politikerna och sociala media tidigare ) därför skickade jag följande svar till journalisten Tobias Brandel som stod bakom artikeln:

Hej Tobias! Nu har jag kollat igenom hela den här listan och kan bara konstatera att samtliga politiska bloggare borde gå följande grundkurser:

1. Kommunikation.

Hur får man människor att intressera sig för något som man inte redan har en relation till. Alla bloggar (utom möjligen Philip Wendahl) saknar totalt unikitet och intresseväckande text, bild eller filmer på första sidan som gör att man söker sig neråt. Självklart lägger man några extra sekunder på bloggar där bloggaren är en stor profil redan från början (Läs Carl Bildt, Maria Wetterstrand osv) men så är ju inte fallet i 95% av alla bloggar.

2. Photoshop eller annat motsvarande bildbehandlingsprogram.
Att enkelt kunna beskära bilder och se till att innehållet går att ta till sig på ett smakfullt sätt borde alla som har en blogg lära sig.

3. Fotografi
Att själva dokumentera saker som i mina (och säkert dina) ögon blir unikt och därmed intressanta indragare till artiklar borde alla kunna. Detta borde såklart ligga under Creative Commons så att det i vissa fall också hamnar i tidningarna med referens till bloggaren som fotograf. (Johan Büser utgör ett litet litet undantag. Kursen i fotografi och sociala media skulle han ändå behöva gå men han fotograferar åtminstone.)

4. HDKamera
Att i princip all utom någon enstaka ( exempelvis Magnus Andersson som helt saknar kvalité ur ett produktionsperspektiv) person helt avstått att använda sig av en kamera är helt otroligt. Istället skriver man sida efter sida med text som ingen utom de närmaste och de mest initierade orkar sig igenom. Jag har själv sedan länge talat om Gary Vaynerchuck och hans arbete med WineLibraryTV

Varför har ingen av politikerna en egen jingel. Varför har ingen av politikerna en kvalitativ video kanal. Varför använder sig ingen av politikerna av video för att kommentera andras bloginlägg.

5. Sociala media
Visst. Flera av politikerna har öppnat en Facebook Fan page där man kan “följa” dem. Exempelvis Maria Wetterstrand hänvisar i sin sista blogpost till sin Facebook Fan Page där sista inlägget just nu är från en Salmonsson Ann-Kathrine som frågar “Varför svarar du inte på frågor här på loggen????” (jag tyckte hela den grejen var så lustig så jag bifogade en skärmdump av den delen)

Maria Wetterstrand talar tyst på Facebook. (Uppdaterat: Marias medarbetar har kort besvarat frågan. Men det är ju i sig ett smått tragiskt sätt att hantera sina ‘fans’. Särskilt när det gäller just en sån fråga)

Jag saknar fortfarande helt en närvaro på Bambuser, Slideshare, Delicious, Livestream, Flickr, Vimeo, Viddler, osv osv osv. Det vill säga alla andra kanaler där människor finns.

Min slutsats är helt enkelt följande. som en god förebild hur någon gör video av sin passion.

De flesta politiker, helt säkert med några undantag jag missat, ser sociala media och digitala kanaler som ännu ett medium där de kan skrika ut sin information till andra och där syftet inte alls är att komma någon närmre. Visst. Man svarar ofta på kommentarer i sina bloggar. Men det är väldigt få kommentarer som kommer från människor utanför den politiska bloggkretsen utom i de fall där dessa är hatkommentarer. Man lyckas inte beröra oss vanliga människor och det är nog inte bara jag som aldrig fått ett tips i hela mitt liv om en politikers intressanta blogg.

Jag känner att jag inte kan ge dig en lista på 10 eller ens 5 intressanta politiker ur ett digitalt perspektiv. Det döljer sig helt säkert några där inne men de kräver att jag sätter mig och läser deras innehåll. Och chansen för det är lika stor som att jag lusläser riksdagens motioner för att se om något intressant poppar upp. Det är helt enkelt för svårt att sätta in sig i så mycket textmassa när inget sticker ut vid första ögonkastet. Troligen känner jag precis samma som övriga väljare.

Ja, där slutar mitt svar till Tobias. Själv tyckte jag det var riktigt intressant att se vad som kom ur det. Som vanligt blir ju saker och ting tagna ur sitt sammanhang, men den här gången blev åtminstone det mesta (det lilla som valdes ut) intakt.

Intressant är dock att artikeln verkar ha väckt känslor på alla möjliga sätt. Tokmoderaten, Jonas Sjöstedt, Arkelsten, Thomas Bohlmark, Johan Westerholm, Mina Moderata Karameller, Mina Tre Kronor och Niclas Strandh tycker alla till. Uppdaterat – Magnus Blogg hänger på tåget. Och så även Peter Andersson. Också opassande.

Uppdaterat: Tobias Brandel följer upp med Twitter intervju av Fredrik Federley och Göran Hägglund i dagens SVD. Strålande!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

 • Usch, vilken jobbig artikel. Bara en stor textmassa, kunde du inte lagt in lite bilder? Eller målgruppsanpassar du för att nå politikerna bättre? 🙂

  En sak att tänka på är dessutom att politikbloggar inte endast och allena har “allmänheten” som målgrupp, de är i minst lika stor mån ett verktyg för mer eller mindre intern politisk debatt – med andra politiker som främsta målgrupp. Och som är vana vid att läsa mycket text. Att sådan politik sköts helt offentligt (om än kanske inte i helt tillgänglig form) är onekligen något som är bra. Tidigare skedde mycket sådan debatt bakom slutna dörrar…

 • Ha 🙂

  Som jag skrev var det bara ett mail rakt av till Tobias för att ge en annan dimension av det som stod i SVD.

  Men, precis som du skriver är politikernas syften flera. Vi fick dock frågan gällande hur de använder sociala media. Inte hur de förde fram sina politiska syften i textmassor på bloggar. Där finns såklart massor med välskrivna och bra exempel.

  Som du också skriver så är den öppna debatten superintressant, men det har inte med frågan från SVD att göra tycker jag.

  ps. Har nu uppdaterat (som jag skrev från början) med Maria Wetterstrands facebook sida där någon efterfrågar interaktion. Ett inlägg som sedan raderades vad jag kan se utav Maria (eller någon i hennes stab). Så mycket för den 'fansidan'

 • Jepp, det är en sak att vara lite smått otillgänglig (som jag villigt ska erkänna att jag själv är, jag är alldeles för mycket akademiker för att riktigt nå ut, jag kan fotografera om jag vill men föredrar att skriva) och en helt annan att till och med aktivt göra sig otillgänglig för inkommande kontakter…

  Vad gäller foto skulle jag nog påstå en bättre mobilkamera i allmänhet är bättre än någon cool HD-kamera. Det är viktigare att man har med kameran och faktiskt tar bilder, än att bilden blir riktigt bra…

 • Hej – vad intressant det här blev när alla började skriva. Inser snabbt att vi har helt olika utgångsvinklar allesammans. Dels handlar det om innehåll och dels handlar det om att använda verktyg och dels handlar det om vad var och en har för syfte med sin egen blogg. Är det för att påverka opinionen, fixa egna väljare, bara informera eller vad. Det finns faktiskt vuxna bloggare som skriver som om de fortfarande är kvar på högstadiet, det kanske inte ska ha blogg alls utan använda andra kanaler.

  Jag måste bara skriva mer om det här. Alltid intressant med många vinklar, en ska är klar att den egna är inte den enda och kanske inte heller den rätta 😉

 • Håller helt med. Det behövs definitivt ett bredare perspektiv det hela. Jag själv fick ju en väldans kort fråga från SVD som jag då tyckte var fel att besvara med en lista. Då ger man liksom skenet av att allt är toppen. Så är ju inte fallet.

  Oavsett vad man har för syfte så är kvalite´och kunskap alltid bra. Det finns ju en orsak till att politikerna går medieträning för att prata…oavsett vem de pratar med.
  Ny mark. Alltid spännande 🙂

 • Bra och intressant skrivet. Tar upp en viktig aspekt av SM där politiker fortsätter använda det för att “broadcasta” sin information. Jag tycker det kan krävas en viss dialog från de kanaler de väljer att befinna sig på men att tycka att de borde finnas på alla kanaler folk finns på är för mycket att begära för någon enskild (möjligtvis om de har ett team bakom sig).

 • Läser just att Jardenberg skrivit följande i sin kommentar här “Att sedan någon tycker att hela listan faller för att Martina Lind (som jag högaktar!) saknades i panelen är svårt att bemöta. Jag tror att den tesen snarare har sitt ursprung i att att avsändaren saknades på listan ;)”

  Det var jag som skrev detta – och jag fanns inte med på just den här listan det stämmer, det visade sig när det kom till kritan att den inte var självklart sammansatt heller. För det går inte direkt att sitta och besserwissra över bloggare om man ser dem som en helhet som samverkar. Det tycker jag att man ska göra. För det handlar om tankar och utveckling av dem inte om siffror.

  Att Jardenberg överhuvdtaget skulle sätta upp mig på en lista över något som är bra är inget som förväntas här, snarare tvärtom. De flesta känner till den dåliga personkemi som finns mellan oss. Att han själv är med på Politometern och lyckas ganska dåligt med sin politiska bredd på den bloggen borde kanske vara en signal i sig vad gäller tillförlitligheten i hans bedömningar. Man kan vara expert och man kan vara expert… Allt är relativt.

  Jag är ganska bekväm i min roll som politisk bloggare och får ständigt gott gensvar för det jag gör, så för min del är det helt lugnt.

 • Tittade igen. Jag citerar “Hej Ann-Kathrine! Maria är inne här och svarar på frågor med ojämna mellanrum, men oftast är vi några av hennes medarbetare som svarar”

  Dvs, hon svarar inte alls själv.

 • Hej Johan. Såg denna nu och är inte helt insatt i detaljerna, men angående din post ovan – vad tusan ska Wetterstrand göra på i sammanhanget irrelevanta Livestream, Vimeo och Viddler? Tycker det är beundransvärt att så många politikers stabar faktiskt redan är på Facebook, Youtube, Twitter, Flickr (det är de genom bloggar etc.) egna sajten och alla bloggar. Betänk hur pass >fort det gått<. Tänker på tidigare äventyr inom offentlig sektor som efter något års utrednings- och implementationstid gav skattebetalarna Second Life-projekt i miljonklassen. Eller properitära, dyra digitala kommunikationsverktyg som ingen medborgare hittade till eller valde att använda.

 • Exempelvis skapa en närmare och mer personlig kontakt till sina väljare. Kanske ha med egen filmare och efter genomförd riksdagsdebatt publicera ut sina egna åsikter via ex YouTube eller Vimeo. Sätta upp en livesändning med chat på Livestream och besvara människors frågor en halvtimme efter ett framträdande i rapport.

  Helt enkelt komma nära oss väljare.

  Livestream och vimeo är ju precis tvärt emot mycket annat just inte dyrt.

  Vad och hur man kan använda de här medierna är ju inte svårt att tänka ut. När jag då får frågan vem som är bra på det så är det naturligt att ge en del tips. Att finnas på Facebook med en självklart feed känns inte speciellt modernt eller personligt…

 • Ja, det vore ännu mer beundransvärt om de hann med det. Men det jag säger är att jag hel förstår om stabsrådgivare (sociala media) som Mattias Östmar (C) och Hampus Brynolf (S) säger åt sina frontgfigurer att foka på Twitter och FB. De andra tjänsterna finns inte lokaliserade, de förvärvas, försvinner och kommer och går i en hiskelig takt. Dessutom är de rätt redundanta mot “de stora”. Jag tycker faktiskt dagens politiker ändå är rätt nära – just Wetterstrand var faktiskt väldigt live, öppen och modern när hon var med på Folketfrågar – Redan för 5 månader sedan: http://bit.ly/bofe27

 • Vi har helt enkelt lite olika uppfattningar om politikernas sociala vanor online. Jag är dock övertygad om att om någon förnyar sig kraftigt så kommer detta gynna dem. Se bara på Göran och Fredrik som får mycket cred. Det spiller också över i traditionella medier.

 • Hej Johan!
  Grymt bra inlägg! Det är så underligt att politiker som är beroende av att dela sina åsikter och vinna folks förtroende inte ens lärt sig peta ordentligt på Social Media.

  Dock såg jag inga kommentarer om Gudrun Shymans blogg. jag blev förvånad över denna videoblogg hon höll innan valet. massor av videos och ett personligt tilltalssätt. skulle vara kul att se din analys av den i.o.m. de punkter du tagit upp ovan. Må gott!
  http://nyheter24.se/bloggar/maktkampbloggar/gudrun-schyman

Comments are closed.